Vi är på en tunnelbanestation i New York. Det är den 2 januari, 2007 och Wesley Autrey, står där tillsammans med sina två döttrar, sex och åtta år. De är på väg hem, klockan är 12.45. Perrongen är full av människor och plötsligt drabbas en ung man av ett epileptiskt anfall och faller ner tvärs över spåren.

Alla ser hur strålkastarna från tåget, som är på väg in på perrongen, närmar sig. Wesley lämnar över sina döttrar till en okänd person och hoppar ner på spåret. Han hoppas kunna lyfta mannen bort från spåret, men inser att tåget är alldeles för nära. Han vrider mannen mellan spåren och när han tittar upp hinner han tänka att de båda kan få plats under tåget. Han lägger sig över mannen och sekunder senare kör tåget rakt över de båda. Tåget har börjat nödbromsa, men fem vagnar passerar de båda männen innan tåget kan stanna.

Det är med 3-4 centimeters marginal som Wesley överlever. Och, förstås, mannen som ligger under honom. Wesley Autrey har naturligtvis fått en mängd utmärkelser för sitt heroiska ingripande.

Han kommenterade själv händelsen med; “Det känns inte som att jag gjorde något anmärkningsvärt. Jag såg någon som behövde hjälp och jag gjorde vad som kändes rätt.”

Vad kan vi lära oss…

…av Wesley? Tack ock lov är de flesta av oss förskonade från situationer där det krävs att vi agerar som superhjältar för att lösa situationen. Men i vår vardag händer det ändå att saker går fel och att någon behöver vår hjälp. Då vinner vi alla på att vara alerta och se till att vi står upp för oss själva och andra.

Vad är en vardagshjälte?

En vardagshjälte agerar avsiktligt för att hjälpa andra människor som behöver stöd eller hjälper organisationen och människovärdet genom att försvara moraliska ställningstaganden. Detta utan personlig vinning och med en medvetenhet om att det sannolikt har ett personligt pris. En vardagshjälte har ett tydligt moraliskt ställningstagande kring en princip och som försvaras, upprätthålls och aktivt stöds, trots påtryckningar att göra det motsatta.

En vardagshjälte kan vara vem som helst, oavsett ålder eller kön. Det som definierar vardagshjälten är förmågan att agera med kompassion och utföra extraordinära handlingar för att stå emot och bekämpa orättvisor och omoral. Eller att bara uppmärksamma och stötta sin chef eller medarbetare som behöver hjälp.

Fler vardagshjältar som ledare och i organisationen kommer att leda till bättre effektivitet, stärkt lönsamhet och ett högre välbefinnande. Det är vetenskapligt klarlagt. Vill du lära dig att bli en vardagshjälte?

Då har vi kostnadseffektiva program att erbjuda dig!